Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

Πρωτοετείς φοιτητές

Η ΠΑΣΠ Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, οργάνωσε χθες μια εκδήλωση για την υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και η συζήτηση θέλω να πιστεύω ότι είχε ενδιαφέρον.
Ακούσαμε για τα όσα κατάφεραν να πετύχουν φοιτητές κατά την διαρκεία των σπουδών τους, για διακρίσεις που πέτυχαν, για τις δυνατότητες που έχει ο κάθε φοιτητής να συμμετάσχει ενεργά στην φοιτητική κοινότητα και τα φοιτητικά κινήματα, δίνοντας μια επιπλέον διάσταση στις σπουδές του.
Με την σειρά μου θέλησα να συγχαρώ όσα παιδιά πέτυχαν στις εξετάσεις...
Ειδικά στην Αρχιτεκτονική, το πεδίο είναι μεγάλο, πολλές είναι λοιπόν, και οι δυνατότητες απασχόλησης με πολλά και διαφορετικά αντικείμενα.
Στην σχολή μου έμαθα να βλέπω περισσότερες διαστάσεις, να βρίσκω την ομορφιά και στα πιο απλά πράγματα, να σκέφτομαι με άλλους όρους, να σκέφτομαι ελεύθερα, να σχεδιάζω σε λευκό χαρτί χωρίς να φοβάμαι την ελευθερία αυτή, αλλά με ανοιχτούς ορίζοντες, να δίνω λύσεις, όχι μια αλλά πολλές. Όπου συναντούσα εμπόδια έβρισκα μια πρόταση εναλλακτική, αρκεί να μην φοβάσαι να αρχίσεις πάλι από το μηδέν. Οι περισσότεροι καθηγητές μάλιστα, σε αφήνουν να κάνεις την δική σου έρευνα, δεν σε περιορίζουν και δεν σε εγκλωβίζουν σε δικές τους λογικές.
Παράλληλα, στις πολύωρες συνελεύσεις των Αρχιτεκτόνων, αναπτύσσεις και άλλες πτυχές τις προσωπικότητας σου. Μαθαίνεις να σκέφτεσαι συλλογικά κυρίως.
Συνειδητοποιείς ότι οι κατακτήσεις των φοιτητών για δωρεαν παιδεία, έχουν "κόστος"...οι αγώνες, οι καταλήψεις, μπορεί να μας στερούν προσωπικό χρόνο, μπορεί να καθυστερούν τις σπουδές μας, ακόμα και τα καλοκαίρια που χάνονται λόγω εξεταστικών αποδεικνύουν ότι οι νεοι δεν βολεύονται, δεν ησυχάζουν, δεν αδιαφορούν, αλλά αμφισβητούν, συμμετέχουν, διαμορφώνουν τις εξελίξεις και πρωταγωνιστούν στην πολιτική χωρίς να βρίσκονται στην εξουσία!
Εδώ θα ήταν ενδιαφέρον να αναζητήσουμε όμως νέους τρόπους δράσης, γιατί οι καταλήψεις εξαντλήθηκαν, έγιναν παράδοση...χάνοντας ίσως την δύναμη που είχαν. Πρωτότυπα events που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και θα ξυπνήσουν τους πολιτικούς, νέες ιδέες, νέες προτάσεις για να φέρουμε την συζήτηση στο μέτωπο της παιδείας -το Ιντερνετ είναι ο χώρος που μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε με κινήματα σκέψης που θα αποκτήσουν την δυναμική να επηρεάζουν την κεντρική πολιτική σκηνή.
Ό,τι μπορώ να κάνω εγώ στο κοινοβούλιο δεν αρκεί, προυποθέτει μια ομάδα υποστήριξης και σημεία αναφοράς στην κοινωνία...
Όχι μόνο για την παιδεία, αλλά για ό,τι μας απασχολεί.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Η Ελλάδα της καρδιάς μας

Μια 2η Ελλάδα εκτός συνόρων, αλλά στην σκέψη και την καρδιά μας, είναι ο απόδημος ελληνισμός...
Όποτε χρειαστήκαμε την βοήθεια τους ήταν κοντά μας. Οι "διπλωμάτες" και πρεσβευτές του Ελληνισμού, βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία, αλλά και πιο κοντά, Αλβανία, Κωνσταντινούπολη, Σκόπια...
Οι Θεσσαλονικείς μάλιστα, θυμόμαστε πως στο Σκοπιανό, κρίσιμο ρόλο έπαιξαν οι Έλληνες που βρισκόντουσαν κοντά στα πιο ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Εμείς όμως, πόσο κοντά τους είμαστε;
Προστατεύονται από την Ελλάδα τα δικαιώματα τους;
Υπάρχει σχεδιασμός πολιτικός για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ μας;
Ειναί σημαντικό δίπλα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η ίδια η Ελληνική κυβέρνηση, να ενισχύσει την Ελληνική παιδεία εκτός συνόρων. Ακόμα περισσότερο, τα ΜΜΕ, το διαδίκτυο, πρέπει άμεσα να μπουν στην υπηρεσία της νέας γενιάς των ομογενών.
Όλα αυτά έπρεπε να είχαν γίνει ΧΘΕΣ!

Και να προσθέσω μια παράμετρο ακόμα..
Μιλάμε οι Θεσσαλονικείς για Αθηνοκεντρικό κράτος, αλλά δεν γινόμαστε πιστευτοί.
Δικαιολογημένα αναρωτιέται κανείς..."Τόσοι πολιτικοί από την Βόρεια Ελλάδα γιατί δεν διεκδικούν όσα μας αξίζουν;"
Σήμερα, στην πρώτη μου τοποθέτηση στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, έθεσα λοιπόν, τα εξής ερωτήματα και περιμένω απαντήσεις..
  • Γιατί η προγραμματισμένη συνάντηση του ΣΑΕ τον Δεκέμβριο θα γίνει στην Αθήνα;
-Η έδρα του είναι στην Θεσσαλονίκη!
  • Γιατί αδρανοποιούνται τα γραφεία του στην πόλη μας από την κυβέρνηση;
-Έχουν επενδυθεί χρήματα και γίνεται σημαντική δουλειά στην Θεσσαλονίκη.
  • Γιατί η συνάντηση της παγκόσμιας διακοινοβουλευτικής ένωσης Ελλήνων βουλευτών έγινε το καλοκαίρι στην Αθήνα;
-Η Θεσσαλονίκη είναι το φυσικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης..και το Αθηνοκεντρικό κράτος φαίνεται δυστυχώς, πως δεν μας το αναγνωρίζει!

Να απαιτήσουμε τα αυτονόητα!

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Make Poverty History

Στα πλαίσια της διεθνούς κινητοποίησης
για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης
σχετικά με το πρόβλημα της παγκόσμιας
φτώχειας, ο Σύλλογος Νέων για τα Ηνωμένα Έθνη–Ελλάδα
αναλαμβάνει το συντονισμό στην Ελλάδα ανοιχτής
εκδήλωσης διαμαρτυρίας στα πλαίσια της
διεθνούς εκστρατείας Stand Up ,
Speak Out Against Poverty .

Σήμερα στις 19.30, το YSUN-Greece καλεί όλους
σε ανοιχτή διαμαρτυρία
στην πλατεία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη,
με κεντρικό σύνθημα Make Poverty History.
Οι συμμετέχοντες, ντυμένοι στα λευκά, θα διαδηλώσουν
ειρηνικά μεταφέροντας
το μήνυμα κατά της φτώχειας και συμβάλλοντας
στην προσπάθεια κατάρριψης του
παγκόσμιου ρεκόρ ταυτόχρονων διαδηλώσεων
κατά του φαινομένου της οικονομικής ένδειας και του υποσιτισμού.

Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στις επίσημες δραστηριότητες
του Stand Up, Speak Out Initiative
ου θα κορυφωθεί με τη διενέργεια των
παράλληλων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ανά τον κόσμο
στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2007.
Όλες οι δράσεις που εντάσσονται στα πλαίσια της καμπάνιας
θα καταγραφούν και θα προσμετρηθούν
στην προσπάθεια κατάρριψης του
παραπάνω παγκόσμιου ρεκόρ που κρατά και πάλι από το 2006
η ίδια παγκόσμια πρωτοβουλία πολιτών.

Στην εκδήλωση συμμετέχει και το Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο Νέων (EYP).
www.ysun-greece.org

Για το περιβάλλον...

Το ΚΕΑΝ σας προσκαλεί στην ‘Εκθεση Τέχνης που διοργανώνει από 19 εώς 21 Οκτωβρίου στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Α.Τρίτσης.Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 20:30 και θα υπάρχουν μουσικές και θεατρικές παρεμβάσεις από τις αντίστοιχες ομάδες του ΚΕΑΝ.

Το θέμα της έκθεσης είναι: «ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ» μια προσπάθεια να προσεγγιστεί το πρόβλημα της καταστροφής του Περιβάλλοντος μέσω της τέχνης και συγκεκριμένα από νέους καλλιτέχνες απόφοιτους της σχολής καλών Τεχνών.

Τόσα γιατί που ζητούν απάντηση...

Γιατί αδιαφορούμε για το περιβάλλον;

Γιατί να σπαταλούμε έτσι ασυλλόγιστα όλοι ενέργεια και φυσικούς πόρους;

Γιατί να μη κάνουμε ότι μπορούμε να περιορίσουμε τις εκπομπές των ρύπων;

Γιατί να μην εκμεταλλευόμαστε τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Γιατί να καίγονται τα δάση μας κάθε καλοκαίρι;

Γιατί το κράτος να μένει θεατής;

Γιατί ;Γιατι;...Γιατί;

Γιατί μας άφησες Νικήτα;

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Νικήτα Λιοναράκη ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και συνδιοργανωτής αυτής της εκδήλωσης!

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007


What would happen if every blog published posts discussing the same issue,
on the same day?
One issue. One day. Thousands of voices.

Blog Action Day:

Στις 15 Οκτωβρίου bloggers από όλο το web ενώνονται για να θέσουν τις απόψεις τους γύρω από ένα κοινά σημαντικό θέμα. Αυτή τη φορά το "καυτό" θέμα είναι το περιβάλλον. Κάθε blogger θα ποστάρει τις απόψεις του για το περιβάλλον όπως νομίζει εκείνος ότι σχετίζεται με το θέμα του blog του. Στόχος μας είναι να παρακινηθούν να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι για ένα καλύτερο κοινό μέλλον.

Αναζητάμε bloggers από όλες τις εθνικότητες και τα ενδιαφέροντα για να συμμετέχουν. Να τι πρέπει να κάνεις:

Δημοσίευση στις 15 Οκτωβρίου

Δημοσιεύστε στα blog σας ένα post σχετικά με ένα θέμα της επιλογής σας που αφορά στον περιβάλλον.

Για παράδειγμα σε ένα blog που αφορά στην οικονομία μπορεί να δημοσιευτεί ως θέμα η εξοικονόμηση χρημάτων με τη υιοθέτηση φιλικών, προς το περιβάλλον, πρακτικών στα νοικοκυριά. Με τον ίδιο τρόπο ένα blog που αφορά στην πολιτική μπορεί να περιλαμβάνει ως θέμα τη βαρύτητα που έχει το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος στην πολιτική ζωή.

Τα posts δεν χρειάζεται να ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων, απλά να σχετίζονται με το περιβάλλον με οποιοδήποτε τρόπο ταιριάζει καλύτερα στο blogger και στους αναγνώστες του blog. Σκοπός μας είναι να οδηγηθεί το θέμα του περιβάλλοντος στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να εκφραστούν συγκεκριμένες απόψεις. Επομένως, ποστάρετε με οποιονδήποτε τρόπο ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και στους αναγνώστες του blog σας, απλά συσχετίστε το post σας με το περιβάλλον και βεβαιωθείτε ότι θα ανέβει στις 15 Οκτωβρίου.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε:

Μπορείτε να συμμετέχετε στην Blog Action Day σηκώνοντας ένα banner στο site σας (http://blogactionday.org/promote) ή προσφέροντας τα ημερήσια κέρδη του blog σας σε ένα φορέα ενίσχυσης της προστασίας του περιβάλλοντος της επιλογής σας.

Εγγράψτε το blog σας:

Συγκεντρώνουμε αριθμό όλων των blogs που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο Blog Action Day.org και θα ήταν μεγάλη βοήθεια για εσάς να εγγράψετε το blog σας στο http://blogactionday.org/commit