Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης,

Έλεγχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων στους χώρους κράτησης των Αστυνομικών Τμημάτων και Τμημάτων Ασφαλείας στην Θεσσαλονίκη – Συνθήκες κράτησης.

Αποτελεί, δυστυχώς, πραγματικότητα το γεγονός της παραμονής επί μακρών χρονικών διαστημάτων κρατουμένων που προορίζονται για τις φυλακές στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας της Θεσσαλονίκης. Η εν λόγω κατάσταση δημιουργεί μια πληθώρα προβλημάτων. Τα δικαιώματα των κρατουμένων καταστρατηγούνται ποικιλοτρόπως. Ενδεικτικά αναφέρω πως οι κρατούμενοι δεν προαυλίζονται, δυσχεραίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας τους με τους οικείους τους, ενώ η αδυναμία ικανοποίησης της πρόσβασης όλων των κρατουμένων σε χώρους υγιεινής, σε συνδυασμό με την γενικότερη επιβάρυνση των υγειονομικών συνθηκών λόγω της μακροχρόνιας και υπεράριθμης κράτησης, δημιουργούν συνθήκες που προσβάλουν ευθέως την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των κρατουμένων. Επιπροσθέτως, η προαναφερόμενη κατάσταση επιβαρύνει αναμφίβολα και αναλογικά τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και εργασίας των ίδιων των εργαζόμενων αστυνομικών.

Ενόψει των επισκέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων από 22/9 έως και 29/9 2008 στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας, δόθηκε διαταγή από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να μεταχθούν όλοι οι κρατούμενοι των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας, που προορίζονται για τις φυλακές, στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των συνθηκών κράτησης στα κρατητήρια των Α.Τ. και Τ.Α;

2) Για ποιον λόγο δόθηκε η παραπάνω εντολή, δεδομένου ότι: πρώτον, η φρούρηση και κράτηση κρατουμένων, που προορίζονται για τις φυλακές, στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης δεν προβλέπεται πουθενά, είναι μάλιστα αντίθετη και στις προβλέψεις του Π.Δ. 141/91, και δεύτερον, η εν λόγω εντολή επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη βεβαρημένες συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας, και εργασίας των αστυνομικών, αλλά και τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων, στα κρατητήρια της ΔΑΘ;

3) Πότε θα κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων;

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kalispera apo leonidio!poly kalo to blog sas..

Ανώνυμος είπε...

...Αλίμονο στον απλό Έλληνα φορολογούμενο πολίτη που θα βρεθεί για μία, μοναδική και άτυχη φορά στη ζωή του σε κρατητήριο... Οι υπάρχουσες υποδομές απλά ανεπαρκούν και δίνουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι χώρα του τρίτου κόσμου.

Σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι επίσης να βρεθεί τρόπος να διαχωρίζονται οι κρατούμενοι που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα (κακουργήματα, κτλ) από τους υπόλοιπους.

Αναφορικά με τα βασανιστήρια, πιστεύω ότι είναι θέμα σωστής παιδείας. Η διαπαιδαγώγηση των αστυνομικών οργάνων κατα τα χρόνια της φοίτησης τους, προφανώς είναι ελλειπής. Να δoθεί μεγαλύτερη βάση στη διδασκαλεία των αρχών της Δημοκρατίας.

Ο σέβασμός στη φύση του ανθρώπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν την αρχή και το τέλος για ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Είναι το ισχυρό μέσο που πρέπει να διαθέτουμε όλοι οι πολίτες (όχι μόνο τα όργανα της τάξης)για να πετύχουμε την ισότητα και την κοινωνική ευταξία.

Το σοφρωνιστικό μας σύστημα θα πρέπει επιτέλους κάποτε να αρχίσει να προσεγγίζει τους τελικούς του στόχους, που ταυτίζονται με έκείνους της Δημοκρατίας. Δηλαδή την παραγωγή ελεύθερων ανθρώπων που συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους σε βάση ισότητας.

Ανώνυμος είπε...

σωστή ερώτηση!
κοίταξε και το www.keli.gr για περισσότερα!

Ανώνυμος είπε...


Το πρόβλημα είναι συνέχεια του προβλήματος που υπάρχει στις φυλακές λόγω υπερπληθυσμού.
Μπορεί να λυθεί μεσο-μακροπρόθεσμα με τρείς απλές και σχεδόν ανέξοδες ρυθμίσεις.

1. Εντατικοποίηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία. Η έλλειψη Χριστιανικής παιδείας είναι μια πολύ βασική αίτια που οδηγεί σε παραβατική συμπεριφορά.

2. Οι δικαστικοί να πάψουν να αποφασίζουν μόνοι τους για τις αμοιβές τους, αντ΄ αυτού να αποφασίζει για αυτές η Ιερά Σύνοδος (κατόπιν εισηγήσεων από υπ. οικ και τους Δικαστικούς) ως ο ανθεκτικότερος φορέας στη διαφθορά και για να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των εξουσιών. Έτσι και τα φαινόμενα διαφθοράς θα περιοριστούν και θα μειωθεί το φαινόμενο να μοιράζουν στα δικαστήρια τα χρόνια σαν στραγάλια.

3. Πλήρης διαχωρισμός των Ελλήνων κρατούμενων από τους ξένους, άλλες φυλακές για τους μεν άλλες για τους δε.

Ανώνυμος είπε...

Τι θα κανει το ΠΑΣΟΚ οταν ελθει στην εξουσια?θα συνεχισει να μην εγγραφει στον προυπολογισμο την εισφορα του Ν.128/75?

Ανώνυμος είπε...

Καλο θα ηταν να δοθει μια απαντηση εκ μερους σας.Θα συνεχιστει αυτη η διασπάθιση δημοσιου χρήματος?τα ποσα είναι τεράστια...

Ανώνυμος είπε...

Κλέφτες λοιπον και τα δυο μεγαλα κομματα...Αυτο ειναι το νεο ηθος του ΠΑΣΟΚ?

Ανώνυμος είπε...

Στιγμές αλήθειας:
O Ειδικός Φρουρός που σκότωσε τόν 15χρονο σίγουρα φταίει... αλλά φταίμε και όλοι εμείς που τον αφήσαμε επί 9 χρόνια να υπηρετει σε ένα από τα χειρότερα τμήματα της Ελληνικής Αστυνόμίας και ενώ έχει και 3 παιδία...δεν άντεξε...όμως δεν πρέπει να υπηρετήσουν και άλλοι εκεί; όλο τα ίδια άτομα θα τραβάν το κουπι...έκανε βέβαια και ένα καλό μέσα σε μία μόνο ημέρα αυξήθηκε το ποσοστό της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ από 4,5% σε 7,5% αυτο θα πεί αποτελεσματικότητα.

Το παιδί αν ήταν γιός αλβανού η φτωχού πολίτη αυτής της χώρας θα γινόταν τόση φασαρία;

sertakis

Ανώνυμος είπε...

Μην υποβαθμίζετε το θέμα, με άσχετα ανώνυμα σχόλια και "καλοπροαίρετες" ρητορικές ερωτήσεις.. Βρείτε άλλο topic να μιζεριάσετε, σύντροφοι....
Αυτό το χάλι των ελληνικών φυλακών μας προσβάλει όλους σαν έλληνες και σαν ανθρώπους.. Δεν είναι λιγότερο σημαντικό από την παιδεία και την υγεία, απλά δε συμβαίνει να μας αφορά όλους και το προσπερνάμε εύκολα..
Ο σύντροφος stampap τα είπε όλα..
Το "express του μεσονυχτίου" το είδατε? Έχουμε ίδιο! Και βγαίνει και σε μέγεθος κρατητηρίου.. Η καλύτερη διαφήμιση για τα νησιά μας!
(Ρωτήστε (α)τυχόντα τουρίστα φίλο σας, που το έζησε για ένα τσιγάρο..)
Είναι θέμα νέου ήθους

Γιώργος ο (σεσημασμένος)Θρακομακεδών

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ.: SOTIRIS μήπως είσαι σε λάθος σελίδα?...
Δεν είδες το "Σεισμός, σεισμός, σοσιαλισμός" έξω από την πόρτα?

8)